Udgivet i Skriv en kommentar

Forfatter? Læs dette inden du afgiver dine digitale rettigheder – del 2

Den 27. juni i år rebloggede jeg Nick Harkaways indlæg på Futurbook, hvor han med faktuelle tal redegjorde for, hvorfor forfatterroyalty på ebøger bør være højere end de 25%, som ganske hurtigt er blevet normen på mange forlag. Hans indlæg kan ses her.

Er Harkaway urealistisk, hvis han forlanger mere end 25% i royalty på sine ebøger? Faktisk ikke. Lindhardt og Ringhof tilbyder 50% i royalty på ebøger (efter 3.000 solgte eksemplarer).

Imidlertid kan man som forfatter komme i en situation, hvor man slet ikke får mulighed for at diskutere selve procentsatsen på ebogens royalty. Forlagene vil nemlig i nogle tilfælde gerne udnytte de digitale rettigheder for et engangsbeløb – enten et beløb betalt én gang dækkende eksempelvis 5 år uagtet bogens salg – eller et engangsbeløb per år. Dette er problematisk. For hvis bogen bliver en stor succes, så får fatteren ikke del i kagen. Forfatteren får blot sit engangsbeløb.

Så hvorfor gør forlagene dette? Typisk har jeg hørt forlag argumentere således:

1.  Den app/digitale løsning vi har udviklet er meget dyr. Vi tjener ingen penge på projektet. For at økonomien skal hænge sammen, kan vi kun tilbyde et engangsbeløb.

2. Omsætningen er lav, det ved vi af erfaring. Engangsbeløbet repræsenterer forfatterens fair del af kagen.

Til dette kan man indvende:

1. Når initialomkostningerne på sigt er tjent hjem, vil forlaget tjene penge på projektet. Men ikke forfatteren som sidder tilbage med sit engangsbeløb.

2. Markedets størrelse kan ikke vurderes alene ud fra en historisk betragtning. Der er i runde tal 60.000 børn på en dansk skoleårgang. Tænk hvis det utopiske skulle ske, at de alle kaster sig over netop din bog. Så får du en masse læsere – og et engangsbeløb. Eller sagt på en anden måde: historisk set er der stort set ingen omsætning på en lyrikudgivelse fra en debutant. Men dette siger ikke noget om markedets potentiale.  Yahya Hassans digte går som varmt brød. Det burde ikke – med udgangspunkt i forlagenes erfaringer – kunne ske. Men det skete alligevel, og man må blot håbe, at Hassan får royalty og ikke et engangsbeløb.

 

Leave a Reply