Udgivet i Skriv en kommentar

Kapitalisten Morten Dürr og idealisten Trine May

Forleden blev jeg i en længere barok mailudveksling kraftigt irettesat af lærebogsforfatteren Trine May. Jeg bliver kaldt “kapitalist”, jeg kræver “særbehandling” og jeg er i gang med at ødelægge mit “gode navn”.

Det lyder jo meget dramatisk – baggrunden er dog knap så sindsoprivende. Trine Mays sure opstød skyldes, at jeg ikke har ønsket at afgive rettighederne til min ebog “Marias dukke” til forlaget Gyldendal Uddannelse. Gyldendal uddannelse har ønsket at udgive bogen som i-bog og har tilbudt mig et (i mine øjne) lavt engangsbeløb for dette. Jeg har ønsket et  honorar baseret på royalty af salg. Dermed tjener jeg penge, hvis forlaget tjener penge. Dette i øvrigt fuldstændigt standardiserede afregningsprincip ønsker Gyldendal ikke. Og dermed har Gyldendal afbrudt forhandlingerne.

Dette forholder Trine May sig ikke til. Hun er idealist, for hende er penge ikke så vigtigt:

Min intention er nemlig først og fremmest, at det skal være praktiserbart, det jeg laver. At jeg tjener penge, kommer faktisk i anden række (ved godt, det her lyder hippie-agtigt, men jeg mener det faktisk).”

Så her har vi det. Jeg er kapitalist, som blot tænker på penge. Det er Trine May ikke. Okay,  det kan jeg leve med, for Trine May har jo ret i, at jeg gerne vil tjene penge på det, jeg skriver. For det er penge som betaler husleje, mad og klæder. Nej, det er mere hendes afsluttende mail, som gør mig bekymret:

Der er ikke noget at vende med Gyldendal, for selvfølgelig vil de ikke give dig særbehandling og andre vilkår end alle de andre billedbogsforfattere, vi arbejder med – og hvad mig selv angår, så er jeg sådan set ikke frustreret. Det er lærerne, det er det, og de falder til ro, når jeg på mine mange kurser forklarer dem sammenhængen. Så springer de bare Marias dukke over – og det er også fint nok. Der er rigeligt af andre bøger i Fandangosystemet, de kan arbejde med. Tro mig, jeg tænkte såmænd mere på dit gode navn.” 

Her har vi altså en af landet mest produktive lærebogsforfattere og foredragsholdere – som drager rundt i Danmark og forklarer dansklærerne sagens rette sammenhæng om kapitalisten Morten Dürr.

Da forlaget Høst i sin tid udgav “Marias dukke” som trykt bog, ønskede de ikke at gøre brug af deres ebogsoption. Derfor udgav jeg ebogen selv. Ebogen “Marias dukke” kan som ebog fås på ereolen og på Apples Ibookstore – og det er der mange lærere, som har opdaget.

Den kan ikke fås som Gyldendal i-bog – men hvis Gyldendal Uddannelse fortsat ønsker at udgive “Marias dukke” som ibog, kan de blot henvende sig med et tilbud baseret på en royaltyafregning. Min dør står åben.  Dog ikke for Trine May.

Leave a Reply