Foredrag

Hvordan finder en forfatter på sine historier? Hvordan udvikler man spændende karakterer – og hvad sker der, hvis man stjæler et kranium fra en kirkegård?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forfatterforedrag Morten Dürr

Jeg tager ofte ud og holder foredrag på skoler og biblioteker. Jeg tilbyder fire forskellige foredrag skræddersyet til indskoling, mellemtrin og udskoling.

 • NYHED i 2022: Indskoling 1. – 4. klassetrin: Foredrag og workshop med Kurt Komet (m. tegner Patrick Steptoe).
 • Indskoling 1. – 4. klassetrin: Marias dukke og Kurt Komet (Morten Dürr alene).
 • Mellemtrin 3. – 5/6. klassetrin: Hvordan finder en forfatter den gode historie?
 • 6. – 9. klassetrin: “Zenobia” – flugt fra krig fortalt i prisbelønnet tegneserie.
 • 8. – 9. klassetrin: “Graphic novels”. Zenobia, Ivalu, Hviskeleg og Vand til blod (tekst følger).

OBS: Man kan ansøge om tilskud gennen Kunstyrelsen til at få dækket en del af mit honorar. Læs mere her:
Søg om tilskud til foredrag gennem kunstfonden.


Litteratur og læsefestival for børn og unge i Odsherred 14.-18. november 2016

Generelt om foredrag. 

Hvor mange elever kan jeg holde foredrag for?

Cirka 60-80 elever giver det bedste udbytte. Jeg holder også gerne foredrag for et større antal, hvis de praktiske forhold går an.

Omkostninger, foredrag med Morten Dürr solo:
Et foredrag koster 6.000 – halv pris for efterfølgende foredrag samme dag.
To foredrag på én dag koster således 9.000 kr.
Tre foredrag på én dag koster 12.000 kr.

Omkostninger ved foredrag med to personer, eksempelvis Morten Dürr samt illustrator Patrick Steptoe (Kurt Komet foredrag/workshop – eller anden illustrator.)
Et foredrag koster 8.000 kr.
To foredrag på én dag koster 12.000 kr.
Tre foredrag samme dag koster 16.000 kr.

Skolen/kommunen afholder udgifter til transport t/r fra København. Ved overnatning:  skoler/kommuner afholder udgift til logi samt ét aftensmåltid per overnatning.

Teknisk udstyr:  Jeg skal låne en projektor/smartboard under foredraget, da jeg viser mange billeder fra bøgerne.


Foredrag/workshop 0. – 4. klassetrin – På eventyr med Kurt Komet

Tag med Kurt Komet til en fjern planet (nyt foredrag i 2022).

Nyt foredrag og workshop for indskolingen og mellemtrin (0. – 4. klassetrin).

I et nyt foredrag med forfatter Morten Dürr og illustrator Patrick Steptoe kombineres foredrag og en kort workshop, som kickstarter børnenes læse-, skrive- og tegnelyst. 

Foredraget tager udgangspunkt i Morten og Patricks fælles tegneserie “Kurt Komet & Rex: Pakkepost til hele universet.” (udkommer medio januar 2022).

Kurt Komet er en bogserie om drengen Kurt, som bor i fremtiden på en planet langt borte. Kurt har sin helt egen raket – og han har et sejt job. Kurt er raketbud og flyver rundt med pakker til planeter overalt i hele universet.

Sådan er foredraget struktureret:

Foredraget varer cirka halvanden time og er delt op i tre dele: 

1. Foredrag (30 min): I løbet af de første 30 minutter fortæller Morten og Patrick om Kurt Komet og hans fantastiske univers. Makkerparret viser også, hvordan de laver historier sammen og læser højt fra bogen.

2. Workshop (40): nu er det elevernes tur til at fortælle og tegne. Eleverne skal tegne en planet fra Kurt Komets univers, samt skrive en kort tekst, som støtter op om deres tegning. De ledes gennem denne proces af Morten og Patrick.

3. Børnene fortæller (30 min) Til  fortæller om deres planet og deres historie, og hvad man oplever på tegningen. Herefter rundes arrangement af og klassen og deres lærere gives værktøjer til at fortsætte den kreative læse-, skrive- og tegneproces med udgangspunkt i Kurt Komets eventyr.

Om bogserien “Kurt Komet”: Morten Dürr og Patrick Steptoe har skabt en farverig og fabulerende hybridfortælling, der betjener sig af tegneserieformatet men låner træk fra både letlæsning, højtlæsning samt ordløse fortællinger, der alene skal afkodes ved hjælp af billeder. Kurt Kome-universet er en platform for dialogisk læsning og kreative værksteder, hvor humor og forundring går hånd i hånd.


Foredrag 4.-5. klassetrin

Hvordan finder en forfatter den gode historie?enlortforside

Hvordan finder en forfatter på sine historier? Hvordan udvikler man spændende karakterer. Hvad sker der, hvis man stjæler et kranium fra en kirkegård og hvordan pjækker man helt  uden at blive opdaget?

Mit foredrag får 4-5. klasstrin forløber således:

 1. Introduktion til mine bøger, heriblandt “Robotten kan skide!”
 2. Hvordan finder jeg på mine historier? Med udgangspunkt i bøger som “Marias dukke”, “Hviskeleg” samt “Øksemorderens kranium”.

3. Hvordan udvikler jeg en karakter – med udgangspunkt i “En lort med tusind ben”.

4. Hvordan kan det blive rigtig sjovt at skrive tekster … også lektier! Fællesskrivning og “Jagten på den talende hund”.

5. Hør en historie: Jeg læser novellen “Palles pjækkedag”

Under hele foredraget sørger jeg for at besvare elevernes  spørgsmål!


Foredrag 6 – 9. klassetrin – “Zenobia” zenobia-forside

Flugt fra krig fortalt i prisbelønnet tegneserie. 

Med udgangpunkt i “Zenobia” fortæller jeg om arbejdet med en fortælling, der er lige dele tekst og billede. Fra den spæde idé til den færdige bog.

Undervejs kommer vi ind på emner som: Den nødvendige, stærke ide. Levende karakterer. De filmiske muligheder i tegneseriemediet. At overdrive, forvrænge og spejle for at skabe følelser hos læseren.

Som indledning til “Zenobia” beretter jeg ligeledes om hele mit forfatterskab, om en forfatters arbejde og skriveproces.

Mit foredrag til 6. – 9. klasstrin forløber således:

1. Hvordan finder jeg på mine historier? Jeg giver en generel introduktion til mit arbejde som forfatter, og læser en novelle fra samlingen “Sortesø”.

2. Hvordan kan det blive rigtig sjovt at skrive tekster … også lektier! Fællesskrivning og “Jagten på den talende hund”.

3. Introduktion til tegneseriemediet: hvad er det helt særlige ved tegneseriemediet? Hvordan skabes følelser og empati gennem billeder?

4. Baggrunden for “Zenobia”. Flygtningekrisen og medierne.

5. Præsentation og oplæsning af “Zenobia”.


Foredrag indskolingen og 4. klassetrin

I et nyt foredrag med forfatter Morten Dürr  kombineres foredrag og et oplæg til en kort workshop, som kickstarter børnenes læse-, skrive- og tegnelyst.

Foredraget tager udgangspunkt i bøgerne “Marias dukke” samt tegneserien “Kurt Komet & Rex: Pakkepost til hele universet.”

Kurt Komet er en bogserie om drengen Kurt, som bor i fremtiden på en planet langt borte. Kurt har sin helt egen raket – og han har et sejt job. Kurt er raketbud og flyver rundt med pakker til planeter overalt i hele universet.

Sådan er foredraget struktureret:

Foredraget varer cirka en time og er delt op i tre dele:

1. Foredrag: I løbet af de første 25 minutter fortæller Morten om sine bøger og sit forfatterskab, herunder bøger såsom Marias dukke og andre titler. Dernæst præsenteres baggrunden for Kurt Komet og der læses højt fra bogen.

2. Workshop (20 min.): nu er det elevernes tur til at fortælle og tegne. Eleverne skal tegne en planet fra Kurt Komets univers, samt skrive en kort tekst, som støtter op om deres tegning. De ledes gennem denne proces af Morten og lærerene. De når måske ikke at blive færdige – men så kan processen fortsætte i skolen eller fritiden.

3. Børnene fortæller (15 min) Til slut vises 3 – 5 udvalgte tegninger frem på storskærm og eleverne fortæller om deres planet, og hvad man oplever på tegningen. Herefter rundes arrangement af og klassen og deres lærere gives værktøjer til at fortsætte den kreative læse-, skrive- og tegneproces med udgangspunkt i Kurt Komets eventyr.

Om bogserien “Kurt Komet”: Morten Dürr og Patrick Steptoe har skabt en farverig og fabulerende hybridfortælling, der betjener sig af tegneserieformatet men låner træk fra både letlæsning, højtlæsning samt ordløse fortællinger, der alene skal afkodes ved hjælp af billeder. Kurt Kome-universet er en platform for dialogisk læsning og kreative værksteder, hvor humor og forundring går hånd i hånd.

KURT KOMET

cover_endelig

 

16 tanker om “Foredrag

 1. I nov. 2012 var jeg på turne på diverse skoler i Ringkøbing-Skjern kommune. Her fik jeg fornem fin feedback fra skolerne:

  Evaluering – Morten Dürr

  På Stadil-Vedersø Skole have vi i formiddags besøg af Morten Dürr.
  3., 4., 5. og 6. klasse var alle meget lyttende og spurgte interesseret ind undervejs. Han formåede at optage dem alle og fortalte levende og spændende. Især drengene kunne lide hans små anekdoter om drengestreger fra barndommen, som senere var blevet til gyserhistorier.
  Alt i alt synes både lærere og elever, at det var en meget positiv oplevelse!
  ————————–

  4. årgang, deres lærere og jeg havde det fantastisk godt i selskab med Morten Dürr.

  Venlig hilsen
  Birgitte Andreasen
  Skolebibliotekar
  Alkjærskolen
  Ringkøbing

  ——————————-

  Også skulderklap til Morten Dürr fra Rindum Kjærgaard skole. Han havde godt fat i børnene og varierede fint mellem historier og illustrationer.

  ——————————-

  Her fra Tarm Skole kan vi bare tilslutte os de gode anmeldelser på Morten Durr. Der skal nok blive endnu mere run på hans bøger!

  Mvh Iben, Lisbeth og Nina

  ——————————-

  Spjald Skole havde besøg af Morten Dürr og Anders Johansen igår.
  Det var bare to SUPER gode foredrag, vores elever var til.
  Dejligt vi har mulighed for at give vores elever den oplevelse.

  Mvh Marie Kjerkegaard
  Spjald Skoles Læringscenter

 2. […] Nu stiller jeg og illustrator Patrick Steptoe op med et funklende nyt foredrag med kombineret workshop. Det sker i forlængelse af vores nye bog “Kurt Komet og Rex: Pakkepost til hele universet” (udkommer medio januar). Under arrangementet vil børnene ikke alene høre Patrick og jeg tegne og fortælle – de skal også selv på banen med deres fantasi, farveblyanter og engagement. Det bliver en spændende tur med Kurt Komet til fjerne galakser. Skal vi også besøge din skole? Husk at du kan søge støtte til forfatterforedrag fra Kunstfonden – inden d. 1. februar. Se mere på dette link:https://mortendurr.com/foredrag/ […]

Leave a Reply