Udgivet i Skriv en kommentar

Test af bibliotekernes nye ebogsudlån, ereolen.dk på en ipad

Så er bibliotekernes nye ebogsudlån “Ereolen.dk” gået i luften. Og det virker faktisk rigtig fint, og her til morgen lavede jeg en lille hurtig test af systemet på min ipad.

Jeg åbnede ereolen.dk i safari på min ipad. Her blev jeg mødt af en pæn og lidt kedelig brugergrænseflade – men meget overskuelig. Så langt så godt. Her var bibliotekernes egne anmeldeser + en liste over de mest læste ebøger. Den liste var blank – meget logisk da der næppe har været den store udlånsaktivitet endnu.

Øverst på siden kunne jeg trykke på en knap med “log ind”. Det gjorde jeg, ved hjælp af mit cpr-nr. og min fire-cifrede bibliotekskode. Og så … skete der intet! Min browser viste mig blot en klar, hvid side. Først da jeg havde trykket på “refresh” i min adresselinje et par gange, blev jeg lukket ind. En klar fejl, som bør rettes, da lånere ellers vil give op.

Men så var jeg inde bag login, og kunne søge efter bøger – jeg prøvede selvfølgelig at finde mine egne bøger først. 6 titler kunne systemet finde, skønt jeg pt. har 10 udgivne ebøger.

Under hver bogtitel kunne jeg vælge mellem “prøv”, “køb” eller “lån”. Prøv-knappen gav mig øjeblikkeligt en smagsprøve fra bogen, som jeg kunne åbne i bluefire-reader. (som man vel at mærke bør have installeret på sin ipad i forvejen). Køb-knappen gav mig blot en besked om, at denne funktionalitet ville komme senere. Logikken bag denne knap er, at ebogsudlån er underlagt visse begrænsninger. Igennem Københavns biblioteker kan jeg eksempelvis kun låne 5 bøger per måned. Har jeg overskredet min kvote, kan jeg købe bogen i stedet. I stedet trykkede jeg på lån. Dernæst blev jeg spurgt, om jeg havde et adobe id. Dette havde jeg i forvejen, men sådan et skal man anskaffe sig, da bøgerne er kopibeskyttede. Efter at havde svaret ja til dette, kunne jeg straks efter åbne min bog, “En lort med tusind ben” i bluefire reader og begynde at læse.

Det kan godt betale sig at rode lidt med indstillingerne i Bluefire Reader – og den er ikke nær så elegant en læser-app som ibooks. Men den virker og renderer epub-filerne fint.

Men … en ting kunne systemet ikke klare, eller nærmere Bluefire Reader. Flere af mine bøger er udgivet i Apples særlige epub-variant, hvor man låser tekst og billede i forhold til hinanden, således at illustrerede bøger bedst kan komme til deres ret. Men sådanne filer kan Bluefire Reader pt. ikke lide, så da jeg eksempelvis åbnede “Øksemorderens kranium” voldte det problemer  – med tekst og billeder som overlappede, og sider der ikke blev fremvist i deres helhed. Måske vil Bluefire Reader i fremtiden kunne klare den slags filer – eller også er man nødt til at udgive disse ebøger med en ny formattering, så de kan gøre sig gældende som biblioteksudlån.

Men foreløbig konklusion efter test af ereolen.dk på 15 minutter: systemet virker!

Hvis du vil låne mine bøger gennem ereolen.dk, så start med disse:

“En lort med tusind ben”
“Ille isbjørn fra sidste isflage” 

Leave a Reply