Udgivet i Skriv en kommentar

Ny undersøgelse slår fast: flere og flere børn accepterer fysisk afstraffelse og kender ikke deres rettigheder.

I foråret udkom min og Sofie Louise Dams graphic novel “Hviskeleg”. “Hviskeleg” er en tegneserie til mellemtrinnet og de yngre klasser i udskolingen. Bogen tematiserer børns rettigheder og vold mod børn i hjemmet.

Her i den forgange uge kom en rapport, som for mig er ganske opsigtsvækkende, for den kaster lys på det, som egentlig er vores vigtigste ærinde med bogen – nemlig at sikre, at børn kender deres rettigheder. At det er forbudt at slå børn.

Den ny undersøgelse er lavet af Kantar Gallup for Institut for Menneskerettigheder og Unicef Danmark. 

I undersøgelsen – hvor man har spurgt 50.000 børn – finder man ud af, at omkring hvert tiende barn synes, det er acceptabelt, at forældre fysisk afstraffer deres børn. 

Tallet har været støt stigende siden 2014, hvor kun tre procent af de adspurgte børn fandt det i orden. I 2017 var andelen fem procent.

Om undersøgelsen siger Janne Tynell fra Red Barnet:

“Det er helt afgørende, at vi holder gang i samtalen om børns rettigheder. De skal undervises i deres rettigheder og handlemuligheder. Børn skal vide, at de har ret til et liv uden vold. Hvis de ikke ved det, kan de jo ikke sige fra, passe på hinanden og bede om hjælp, hvis mor eller far slår,” siger hun.

Ifølge Janne Tynell er man muligvis begyndt at tage forgivet, at forældre og børn ved det. 

“Udviklingen er desværre nok et udtryk for, at vi har forsømt at tale om børns rettigheder og deres ret til et liv uden vold. Vi har måske forsømt at holde gang i samtalen om retten til et liv uden vold. – Vi skal tale om det i skolen og blive ved med at tale om det. For børn har ret til at leve i tryghed, og det indebærer, at man har ret til ikke at blive slået.”

Også Unicef, der jo er afsender af rapporten, har naturligvis kommenteret på undersøgelsen. Karen Hækkerup siger:

“Det er bekymrende, at der ikke er sket større fremskridt. Der er helt tydeligt behov for en ekstra indsats for at oplyse børn om egne og andres rettigheder.”

Opfordringen fra Janne Tynell og Karen Hækkerup er direkte og konkret. Vi skal turde snakke om vold mod børn – børn SKAL kende deres rettigheder. Dette må være et helt centralt fundament for et demokratisk samfund.

Med “Hviskeleg” har jeg og Sofie Louise Dam forsøgt at tilbyde et konkret værktøj, som kan være udgangspunkt for en samtale med børn om deres rettigheder. Rikke Dyrhave har desuden lavet et spændende undervisningsforløb til bogen – som kan downloades gratis fra min hjemmeside. Den trykte bog er pt. under genoptryk – men vi har netop udgivet bogen digitalt – så den også kan læses via ereolen.

LÆS MERE OM “HVISKELEG” HER – OG DOWNLOAD GRATIS UNDERVISNINGSFORLØB.

Leave a Reply