Udgivet i Skriv en kommentar

Fri mig for læsekampagner!

Spis dine gulerødder og læs en bog! Man bliver så træt i hoved og sjæl af disse læsekampagner. Misforstå mig ej. Børnebogen har både brug for offentlig støtte og al den formidling, den kan trække. Ellers kan vi næppe producere bøger af kvalitet i et så lille sprogområde, som det danske. Men denne støtte og formidling sker allerede i form af eksempelvis kunstfondstøtte samt bibliotekspenge til forfatterne – samt læsebånd, elevers boganmeldelser og bogudlån gennem skolerne. Men støtten og formidlingen af børnebøgerne bliver hele tiden sat under pres. Folkebibliotekerne bliver lukkede og deres bogbestand nedbarberet. Skolebibliotekerne får deres budget sat ned og skolebibliotekarernes formidlingstimer bliver sparet bort, så det er svært at orientere sig i de 1.400 + nye bu-titler, der udkommer på dansk hvert år. Kulturministeren svarer igen med Danmark læser. En brandslukningsøvelse som desværre får nogle yderst utilsigtede konsekvenser. Eksempelvis blev jeg sent sidste år kontaktet af en skolebibliotekar, som ville hyre mig til et foredrag. Men da skolebibliotekaren i indeværende år erfarede, at Kunstfondens støtte til foredrag var sat ned fra 5.000 til 2.500 kroner – måtte de aflyse mit engagement. Er der noget galt i, at skolerne skal samfinansiere et foredrag? Nej, men det er dumt at opfinde ad hoc bevillinger som året efter bliver udhulet. Drop kampagnemidlerne og støt op om den formidling der allerede fungerer på eksempelvis skolerne. Og hvis børnene – efter at have fået bøgerne præsenteret i et skolebibliotek med en righoldig bestand – samt formidlet inden for rammer, der opfordrer til dyb læsning, eksempelvis læsebånd, stadig ikke vil læse bøgerne – så skyldes det måske, at de ikke er gode nok. Men det sidste kan vi heldigvis gøre noget ved …

Leave a Reply