Udgivet i Skriv en kommentar

Så har vi Bodilpris-nomineret årets film og filmfolk #bodil2015

Som filmanmelder på Dagbladet Børsen er jeg med til at Bodilpris-nominere årets bedste danske film, bedste danske skuespillere samt bedste amerikanske og ikke-amerikanske film. Se nedenfor hvem vi valgte at nominere i år.

——————-

De nominerede til
Bodilprisen 2015 offentliggjort

Danske Filmkritikere har netop afsløret hvem, der skal dyste om årets Bodil-statuetter. I kategorien ’Bedste danske film’ finder man All InclusiveNår dyrene drømmerStille hjerteKlumpfisken og KapgangStille hjerte og Kapgang har fået hele fem nomineringer hver. Bodilprisen bliver uddelt den 28. februar på Bremen Teater.

Danske Filmkritikere er her til eftermiddag nået til enighed om, hvem der skal dyste om de eftertragtede priser ved Bodilprisen 2015.

Topscorerne er Kapgang (Niels Arden Oplev) og Stille hjerte (Bille August) med hele fem nomineringer hver. Dysten om at vinde ’Bedste danske film’ står – foruden disse to – mellem All Inclusive(Hella Joof), Når dyrene drømmer (Jonas Alexander Arnby) og Klumpfisken (Søren Balle).

Curcic nomineret to gange
Blandt de nominerede til ’Bedste kvindelige hovedrolle’ finder man hele tre skuespillerinder fra Stille hjerte, nemlig Danica Curcic, Paprika Steen og Ghita Nørby, og de to øvrige nominerede er Bodil Jørgensen (All Inclusive) og Sonia Suhl (Når dyrene drømmer).

I ’Bedste kvindelige birolle’ finder man igen Danica Curcic (Fasandræberne), der som den eneste person er nomineret to gange. I denne kategori dyster hun mod Birgitte Hjort Sørensen (En du elsker), Sarah-Sofie Boussnina (Fasandræberne), Sidse Babett Knudsen (Kapgang) og Susanne Storm (Klumpfisken).

Blot fire mandlige hovedroller nomineret
Blandt de nominerede til ’Bedste mandlige hovedrolle’ finder man i år blot fire navne – nemlig Mikael Persbrandt (En du elsker), Villads Boye (Kapgang), Henrik Birch (Klumpfisken) og Uffe Rørbæk (Det andet liv), mens de nominerede til ’Bedste mandlige birolle’ tæller Ali Sivandi (Ækte Vare), Pilou Asbæk (Stille hjerte), Anders W. Berthelsen (Kapgang), David Dencik (Kapgang) og Lars Mikkelsen (Når dyrene drømmer).

Kampen om at blive ’Bedste dokumentar’ står mellem The Look of Silence (Joshua Oppenheimer), Cirkusdynastiet (Anders Riis-Hansen), 1989 (Anders Østergaard og Erzsébet Rácz), Våbensmuglingen (Andreas Koefoed), We Are Journalists (Ahmad Jalali Farahani).

Linklater, Jonze, Vallée, Payne og Coen-brødrene nomineret
De nominerede til ’Bedste ikke-amerikanske film’ er Vintersøvn (Nuri Bilge Ceylan), Force Majeure (Ruben Östlund), Ida (Pawel Pawlikowski), To dage, en nat (Jean-Pierre Dardenne og Luc Dardenne) og Fortiden (Asghar Farhadi).

Blandt de nominerede til ’Bedste amerikanske film’ finder man Boyhood (Richard Linklater), Hende (Spike Jonze), Inside Llewyn Davis (Ethan Coen og Joel Coen), Dallas Buyers Club (Jean-Marc Vallée) og Nebraska (Alexander Payne).

Foruden ovenstående kategorier uddeles der også priserne Bedste Filmfotograf, Sær Bodil, Æres Bodil, Henning Bahs Prisen, som uddeles til Bedste Scenograf i samarbejde med Danske Scenografer, samt den nystiftede pris Årets Filmmanuskript som uddeles sammen med Danske Dramatikere. Modtagerne af disse priser offentliggøres til prisuddelingen den 28. februar.

’Det ligner den omvendte verden’
Formand for Danske Filmkritikere, Jakob Wendt Jensen udtaler:

Vi er uhyre glade for, at det efter nogle magre år for kvindelige skuespillere nu ser bedre ud. Det bugner med talent i både kategorien for hovedroller og biroller. Vi håber, det fortsætter de næste mange år. Til gengæld fandt vi kun fire værdige mandlige hovedroller – det håber vi ændrer sig lynhurtigt. Det ligner den omvendte verden. Derudover er vi glade for at se mange nye navne og endda debutanter, både når det gælder ’Bedste film’ og skuespils kategorierne.

Troels Lyby indtager værtsrollen
Troels Lyby er vært ved Bodilprisen 2015, der afholdes lørdag den 28. februar kl. 20.00 på Bremen Teater i København.

Bodilprisen er ikke kun for filmbranchen. Der er nemlig et begrænset antal billetter til salg til Bodilprisen 2015, som kan købes via www.billetlugen.dk.

Aftenen starter med champagne på den røde løber, som efterfølges af det store prisshow i salen. Efter uddelingen vil der være stor efterfest på Bremen.

Foruden velkomstdrink, show og efterfest med natmad inkluderer billetten også fri bar hele aftenen  – selvfølgelig i selskab med cremen af den danske filmbranche. Billetter koster 550,- kr.

Se den komplette liste over de nominerede herunder.

Med venlig hilsen
Have Kommunikation

For yderligere information, kontakt venligst:
Kristina Sindberg, Have Kommunikation // kristina@have.dk // 24 86 01 84


Danske film:

 • All Inclusive
 • Når dyrene drømmer
 • Stille hjerte
 • Klumpfisken
 • Kapgang

Dokumentar:

 • The Look Of Silence
 • Cirkusdynastiet
 • 1989
 • Våbensmuglingen
 • We Are Journalists

 

Kvindelig birolle:

 • Birgitte Hjort Sørensen (En du elsker)
 • Sarah-Sofie Boussnina (Fasandræberne)
 • Danica Curcic (Fasandræberne)
 • Sidse Babett Knudsen (Kapgang)
 • Susanne Storm (Klumpfisken)

 

Mandlig birolle:

 • Ali Sivandi (Ækte vare)
 • Pilou Asbæk (Stille hjerte)
 • Anders W. Berthelsen (Kapgang)
 • David Dencik (Kapgang)
 • Lars Mikkelsen (Når dyrene drømmer)

Kvindelig hovedrolle:

 • Danica Curcic (Stille hjerte)
 • Bodil Jørgensen (All Inclusive)
 • Paprika Steen (Stille hjerte)
 • Sonia Suhl (Når dyrene drømmer)
 • Ghita Nørby (Stille hjerte)

Mandlig hovedrolle: 

 • Mikael Persbrandt (En du elsker)
 • Villads Boye (Kapgang)
 • Henrik Birch (Klumpfisken)
 • Uffe Rørbæk (Det andet liv)

Ikke-amerikanske film: 

 • Vintersøvn
 • Force Majeure
 • Ida
 • To dage, en nat
 • Fortiden

 

Amerikanske film: 

 • Boyhood
 • Hende
 • Inside Llewyn Davis
 • Dallas Buyers Club
 • Nebraska

Leave a Reply