Udgivet i 6 kommentarer

14 dage med ipad som ebogslæser – det første indtryk.

Igennem Det Kongelige Bibliotek har jeg lånt en ipad i 14 dage. Jeg har længe higet efter at få en ipad mellem hænderne. Som forfatter er jeg naturligvis utrolig nysgerrig efter at få et svar på spørgsmålet om, hvorvidt en ipad kan gøre det ud for en egentlig ebogslæser.

Er skærmen god at læse på? Er softwaren nem og brugbar for alle, som læser bøger, selv mindre skolebørn?

Kan man svare ja til disse spørgsmål, ligger den digitale bog jo lige om hjørnet. At dømme efter de salgstal, som Apple hæfter på deres ipad, er den et kæmpe hit. I øjeblikket producerer de 3 millioner ipads om måneden, og de sælger hver eneste eksemplar, så snart det er afskibet. Fungerer ipad’en som ebogslæser, kan et marked for ebøger meget snart være en realitet.

Men fungerer det så? Kan man læse bøger på dimsen? Svaret kommer en af de nærmeste dage. I dag har jeg kun haft mulighed for at lege med diverse apps. Men indtil videre kan jeg konstatere, at selve maskinen imponerer. Den er fantastisk nem at bruge. Den er brugervenlig på en måde, som en almindelig computer ganske simpelt er.

Jeg har nu downloaded følgende apps:

To spil: “Angry Birds” samt “Fruit Ninja HD”. Førstnævnte er rigtig sjovt, sidstnævnte bliver man hurtigt træt af.

Maleprogrammer: “Adobe Ideas” samt “Brushes”. Dem har jeg endnu ikke rigtig prøvekørt.

Jeg har også downloaded det imponerende “Star Walk”. Programmet bruger ipad’ens indbyggede gyroskop og kompas. Når man holder sin skærm op mod nattehimlen, beregner ipad’en brugerens position, og man ser et identisk stjernebillede på sin ipad, som fortæller hvilke stjernekonstellationer, man ser på. Det er intet mindre end forbløffende. Det eneste problem er, at når man bor på Amager, er der for mange gadelygter til, at man kan se stjernerne ordentligt – selv på en skyfri aften 🙂

Sidst men ikke mindst har jeg naturligvis downloaded to programmer, hvormed jeg skal undersøge, om ipad kan stå sin prøve som ebog: nemlig Apples egen applikation til ebøger, som blot hedder “Ibooks”, som tegneserielæseren fra Marvel. Begge applikationer er både læseprogram, bibliotek og boghandel.

“Marvel” er en fremragende og velfungerende app, som man kan downloade gratis. Man kan dernæst downloade gratis prøveeksemplarer af eksempelvis X-men og The Hulk. Tegneserierne ser fantastisk ud på ipad-skærmen. Farverne gløder og ulmer på en måde, som de ikke gør på tryk. Det eneste minus: Jeg synes ikke læsbarheden i taleboblerne er helt optimal. Ipad-skærmen reflekterer lyset, og jeg tog mig selv i at bestandigt måtte vinkle skærmen for at kunne læse taleboblerne i tegneserien, som i sagens natur er sat med meget lille skriftstørrelse. Dog kan man, inde i applikationer, på forskellige vis forstørre de enkelte tegninger. Det er nødvendigt, for at læse teksten, men virker forstyrrende for ens flow ned ad siden.

Dernæst kom turen til at prøvekøre Ibook applikationen. Der er ingen danske titler i Ibookstore endnu, så jeg gik ind på saxo.dk og købte Kennenth Bøgh Andersens “Djævlens lærling” som ebog, til en yderst behagelig pris på kun 55 kroner. Det var helt uproblematisk at overføre ebogen til Ibook. Bogen blev sendt fra Saxo.dk på få sekunder efter mit køb via en mail. Filen kastede jeg ind i iTunes programmet på min computer – her fandt den selv vej ind i kataloget “Books”. Dernæst koblede jeg ipad og computer sammen. Ipad’en meddelte at den “sync’ede”, og næste gang jeg åbnede ibooks programmet på ipad’en, stod Kenneths bog pænt på bogreolen. Dog uden den flotte forside, sjovt nok. I stedet blev jeg præsenteret for en generisk blå forside med forfatter og titel. Men hvad gør det – indholdet var overført.

Nu skal der læses! Jeg vender snarest tilbage med mit indtryk af, hvordan det er at læse en ebog på ipad.

6 tanker om “14 dage med ipad som ebogslæser – det første indtryk.

 1. Hej Morten

  Er glad for at se at det virker og er nemt. Jeg sælger selv e-bøger, og kun ePub filer som Kenneths bog. Det gør jeg blandt andet fordi de kan læses på en iPad, iPhone og Kindle selvom disse enheder er lukkede.

  Ved du om det kan lade sig gøre at købe en DRM beskyttet PDF fil og læse den på iPad’en?

  Har selv fået en iPhone 4 i dag, og glæder mig til at kunne supplere min Kindle e-bogslæsning med lidt iBooks læsning på iPhonen.

  Mvh Berit Lund

 2. Hej Berit, jeg har lige været inde på din hjemmeside booksnob.dk – det ser godt ud! Jeg har ikke været opmærksom på denne hjemmeside før. Jo, det var det en positiv overraskelse at opleve, at det var så nemt at overføre en ebog med blød DRM (vandmærke) til ipad’en.
  Kan man overføre en fil med “hård” DRM (kopibeskyttet)?
  Det har jeg ikke prøvet, men det går jo nok næppe. Men til gengæld kan udbydere af ebøger jo udvikle applikationer til apples platform, hvormed man kan få adgang til deres indhold. Det har Amazon jo gjort. Det betyder, at du kan læse din ebog på Kindle såvel som Ipad og Iphone – gennem en Kindle app til ipad/iphone.

  For de bøger, du sælger (blød DRM), vil det således ikke være et problem at overføre til ipad, iphone og ipod touch. Du skal nok blot lave en lille vejledning til folk om, at de skal overføre filen til iTunes på deres computer. For ipad’en dukker jo ikke op på computerens skrivebord som et eksternt drev, man blot kan smide filer over på. Ipad’en skal synkroniseres via itunes programmet.

  Held og lykken med salget af ebøger!

 3. […] 14 dage med ipad som ebogslæser – det første indtryk. September 2010 2 comments […]

 4. Smart. Jeg vidste ikke man kunne låne iPads på biblioteket? Eller det er måske ikke alle biblioteker der har den service?

  1. Det kongelige bibliotek og universitetsbibliotekerne har …

 5. Heya! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no data
  backup. Do you have any methods to prevent hackers?

Leave a Reply