Udgivet i 2 kommentarer

Smartsboards i undervisningen giver nye muligheder for børnelitteraturen

Lige siden man sidste år installerede et smartboard i min datters klasselokale, har jeg været dybt fascineret af denne anordning. Selve ideen om en interaktiv tavle var på det tidspunkt ingen nyhed længere. Men for mig som børnebogsforfatter var det alligevel en øjenåbner at se tavlen i funktion. For med et smartboard i klasselokalet åbner sig helt nye muligheder for at integrere børnelitteratur med dynamisk materiale fra andre kilder. Jeg tænker på video, billeder, grafik og tekst hentet fra andre websites, der kan indgå i et undervisningsforløb, hvor en given børnebog blot bliver en enkelt byggesten.

Jeg vil gerne give et eksempel på dette med udgangspunkt i min egen bog “Marias dukke”. “Marias dukke” handler om tre gadebørn i Sydamerika: Maria, Paco og Manolo. De tre børn må samle affald for at tjene en smule penge, de kan købe mad for. Efter læsning af bogen lægger dens tema og plot op til debat i klassen om fattigdom, ulande og gadebørn samt  børns rettigheder og vilkår. Men ved at inddragelse af webbaseret materiale fra andre kilder via klassens smartboard, kan undervisningsforløbet pludselig uddybes væsentlig, samt gøres konkret tværfagligt.

Og hvordan det?

Bogen kunne eksempelvis kobles på diskussionen om affaldshåntering i ulandene, samt de rige landes eksport af affaldsproblemet til de fattige lande. Dette kan man gøre, ved at perspektivere bogen via følgende links. (noget af materialet er jo på engelsk, men her må læreren simultantolke websidens indhold).

OBS: Læg en kommentar til dette blogindlæg, hvis du har andre vinkler på undervisningen i og med børnelitteratur og smartsboards. Jeg er meget nysgerrig efter at høre om lærernes erfaringer.

Danmarks radio


Temawebsite om vestens elektronik, som skrottes i ulande.

National Geographic

Webtema om “High Tech Trash”.

Fotogalleri med temaet “High Tech Trash”

Og endelig vil jeg fremhæve min egen intention med bogen, som er inspireret af en rejse til Kina på et formindlingslegat for Danida, hvor jeg lave interviews med affaldssamlere i Beijing. Se mere om dette i denne video.

2 tanker om “Smartsboards i undervisningen giver nye muligheder for børnelitteraturen

  1. Jeg har sammen med min 2. klasse, hvor jeg har lavet forskellige opgaver til den interaktive tavle:
    Personkarakteristk
    Synsvinkel
    Videredigtning

    1. Det lyder godt, Susanne!

Leave a Reply